
Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi.
Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.
Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
300 g łuskanych orzechów włoskich
100 g cukru
100 g masła
2 łyżki miodu Składniki na krem:
100 g cukru pudru
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić. Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.
FIRMA Centrum Praskie Koneser Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa ADRES Plac Konesera 8, Centrum Praskie Koneser, 03-736 Warszawa TEL +48 22 128 44 44 www www.koneser.eu