Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi.

Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.

Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
 500 g mąki pszennej
 2 jajka
 100 g masła
 100 g cukru
 2 łyżki miodu
 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:
 300 g łuskanych orzechów włoskich
 100 g cukru
 100 g masła
 2 łyżki miodu Składniki na krem:
 100 g cukru pudru
 500 ml mleka
 2 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 200 g masła

Przygotowanie:
Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić. Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.

FIRMA Centrum Praskie Koneser Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa ADRES Plac Konesera 8, Centrum Praskie Koneser, 03-736 Warszawa TEL +48 22 128 44 44 www www.koneser.eu
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. *Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy. **Krem: Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill Składniki:  115 g masła  180 g brązowego cukru  4 jaja  220 g maki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 g cynamonu  1 g mielonych goździków  275 g wrzącej wody  115 g wędzonych śliwek  115 g rodzynek  1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180 °C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.

*** Jeśli jednak z siedzeniem w kuchni nam nie po drodze, zawsze można sięgnąć po pewne ułatwienia. Jednym z nich jest zamówienie gotowych świątecznych potraw z restauracji. Ten gest jest jednocześnie wielkim wsparciem dla zmagających się z kryzysem miejsc.

Osoby mieszakające w Warszawie mogą skorzystać z ferty Centrum Praskim Koneser – kilkanaście cieszących się renomą punktów gastronomicznych przygotowało taką ofertę. Jednym z przykładów jest Ferment Praski, który od lat oczarowuje miłośników polskich smaków swoimi tradycyjnymi daniami. W menu świątecznym dostępne są: ryba po grecku, sałatka jarzynowa, zupa grzybowa, barszcz czerwony, łazanki z kapustą i makowiec. Z kolei fanów światowych kuchni zachwyci kimchi lub porchetta albo barszcz czerwony z FIRMA Centrum Praskie Koneser Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa ADRES Plac Konesera 8, Centrum Praskie Koneser, 03-736 Warszawa TEL +48 22 128 44 44 www www.koneser.eu​

Bardziej lokalnie można skorzystać też z usług Kowolki, która również oferuje sprzedaż świątecznych wituałów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

--- Reklama ---

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ

--- Reklama ---

INNI CZYTALI TEŻ...

Dotacje powiatu dla klubów sportowych

Zarząd Powiatu Leszczyńskiego przyznał 17 klubom dotacje na realizację zadań z zakresu rozwoju sportu w 2021 r. Rada Powiatu Leszczyńskiego na finansowanie lub dofinansowanie zadań

Rycerze wygrywają

Rycerze 20 stycznia zmierzyli się z drużyną BC Swiss Krono Żary. Spotkanie na własnym boisku przyniosło zespołowi z Rydzyny kolejne zwycięstwo. Losy meczu rozstrzygnęła IV

Kto szuka roweru?

Na ulicy 1 Maja w Rydzynie ktoś przypiął rower do balustrady i o nim zapomniał. Może ktoś szuka, może zapomniał, gdzie go zostawił. Rower stoi

stat4u