SOSW i GBV w Ambasadzie RP w Berlinie

 SOSW i GBV w Ambasadzie RP w Berlinie

Kontynuacją  jubileuszowych uroczystości SOSW był wyjazd dyrekcji i grupy nauczycieli  do Guben i Berlina, którzy spędzili czas wraz z przyjaciółmi z GBV Guben / Cottbus w Guben, Berlinie i Spreewaldzie. Wizyta trwała od 08 do 10 czerwca 2017. Najważniejszym punktem spotkania była wizyta w ambasadzie RP w Berlinie. Nauczyciele zostali przyjęci przez pana Andrzeja Przyłębskiego – Ambasadora RP w Berlinie, który serdecznie ich przywitał i wysoko ocenił współpracę obu szkół, sukcesy i wspólne działania na rzecz dzieci.

Dyrektorzy szkółprzedstawili placówki i opowiedzieli o współpracy, o realizowanych celach oraz o korzyściach jakie z tego płyną dla uczniów, szkoły, nauczycieli i środowiska lokalnego.

Przygotowali też prezentację „Porcelanowy Jubileusz – Porzellanjubil?um” – sentymentalną podróż przez różne miejsca, spotkania i wspomnienia od 1997 roku, czyli od początku współpracy SOSW i GBV oraz film zarejestrowany na gali wręczenia SOSW i GBV Polsko – Niemieckiej Nagrody Młodzieży w Teatrze Capitol w Warszawie w styczniu 2016 roku. Ambasador otrzmał również upominki: kolaż z okazji Jubileuszu, album o Rydzynie i Zamku Sułkowskich oraz inne wydawnictwa związane z regionem.

Berlin to miasto pełne zielonych enklaw, parków, skwerów i miejsc rekreacyjnych. Berliński Ogród Botaniczny, który odwiedzili po wizycie w Ambasadzie,  jest miejscem, w którym można odetchnąć, zrelaksować się i „zwiedzić świat”.

Ideą jego założycieli było to, by w jednym miejscu pokazać ludziom „cały świat”. Berlińczycy i turyści spędzają tu wolny czas mogąc wybrać, czy chcą pospacerować po szczytach Alp, po górach Kaukazu czy też wśród roślinności charakterystycznej dla wysokich Himalajów. Ogród Botaniczny ma 100 lat i jest placówką badawczą przy Wolnym Uniwersytecie Berlińskim.

Podczas wizyty nauczyciele poznali też inny piękny zakątek Brandenburgii – Rezerwat Biosfery w Spreewaldzie. To rozlewisko rzeki Szprewy, gdzie liczne naturalne i sztuczne kanały tworzące sieć, po której płynęliśmy gondolą podziwiając okolicę. Oczywiście nie zabrakło regionalnych specjałów kulinarnych – kiszonych ogórków, smalcu i wędlin.

Program wizyty był ciekawy, a przy okazji zintegrował pedagogów z obu placówek. (ML)

 

źródło: soswrydzyna.com/

Zobacz także