„Pasty zdrowe kolorowe”

 „Pasty zdrowe kolorowe”

W ramach pracy Koła PCK w dniu 15.05.2019 r. w Internacie SOSW w Rydzynie odbyły się Warsztaty Kulinarne pod hasłem: „Pasty zdrowe kolorowe”. Głównym celem zajęć było rozwijanie umiejętności kulinarnych, zachęcenie wychowanków do samodzielnego działania w kuchni a przede wszystkim kształtowanie nawyku spożywania zdrowej i świeżej żywności. Warsztaty poprzedzone pogadanką na temat zdrowego odżywiania stanowiły ciekawą lekcję i zarazem niepowtarzalną okazje do odkrycia przez wychowanków swoich talentów kulinarnych. Uczestnicy zajęć poznali nowe smaki oraz zdobyli wiedzę na temat wartości energetycznych wykorzystanych przez siebie produktów, a co najważniejsze mieli szanse spędzić czas w towarzystwie rówieśników, ucząc się w ten sposób współpracy.

Na warsztatach pod okiem nauczycieli – wychowawców, wychowankowie przygotowali pyszne i przede wszystkim zdrowe pasty śniadaniowe. Młodzi kucharze uczyli się, jak łączyć proste składniki, by powstało z nich coś wyjątkowego zarówno dla oka, jak i podniebienia. Wychowankowie dowiedzieli się także, że gotowanie to nie tylko smak, lecz także estetyka. Na koniec podczas wspólnej kolacji wszystkie grupy wychowawcze miały okazję skosztować kanapek z przygotowanymi wcześniej pastami.

Zobacz także