Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi.
Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie.
Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową: 300 g łuskanych orzechów włoskich 100 g cukru 100 g masła 2 łyżki miodu Składniki na krem: 100 g cukru pudru 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła
Przygotowanie: Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić. Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.
FIRMA Centrum Praskie Koneser Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa ADRES Plac Konesera 8, Centrum Praskie Koneser, 03-736 Warszawa TEL +48 22 128 44 44 www www.koneser.eu