Kolejne sklepy wycofują kukurydzę. Wszystko przez groźną bakterię

Listeriozę wykryto w mrożonkach w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. (123RF)
Może powodować biegunkę i wymioty, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci. Do tej pory zachorowało 47 osób, a 9 osób zmarło w jej skutek. Europejskie służby wykryły groźną bakterię listeria monocytogenes w mrożonych warzywach, ostrzeżenia wydał również GIS.
Niecały tydzień temu sieć Makro Cash&Carry wycofała ze sprzedaży cztery produkty z dwóch linii – Horeca Select oraz Makro Chef
Podobnie postąpiły inne sieci. Dino, dla której Greenyard wyprodukowała mrożone, warzywa umieściła na swojej stronie ostrzeżenie dla konsumentów dotyczący kolejnych wycofywanych mrożonych warzyw.
Zbliżonej treści komunikaty pojawiały się na stronach Tesco. W końcu i producent żywności Greenyard Frozen Polandwydał oświadczenie, że podjęła „zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą)”.
Jak pisaliśmy w finansach WP, zanieczyszczona kukurydza pochodziła z Węgier. Ale do zachorowań dochodziło w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Tę samą bakterię wykryto niedawno w sprzedawanej w Polsce w Kiełbasie Śląskiej z Szynki Ekstra produkowanej w zakładach mięsnych Olewnik-bis
źródło: finanse.wp.pl